Verliefd

Verliefd: het overkomt iedereen
Verliefd worden is een algemeen menselijk fenomeen dat gekarakteriseerd wordt door heftige emoties en lichamelijk voor zowel plezier als ongemak zorgt.

Het overkomt iedereen

Verliefd worden is de gewoonste zaak ter wereld. Verliefdheid is totaal onvoorspelbaar en kan zo maar toeslaan. Opeens komt het besef op dat een bepaald persoon niet meer uit de gedachten is te bannen. Het liefst wil men de ander de gevoelens duidelijk maken en altijd bij hem of haar zijn. Verliefdheid die wordt beantwoord, is een van de mooiste gevoelens die men kan hebben. Tegelijkertijd kan verliefdheid zeer overweldigend zijn. Hoe komt dat? En waarom worden we eigenlijk verliefd?
Verliefd

Lichamelijke effecten

Verliefdheid kent een aantal kenmerken. Allereerst is er het bekende “vlinders in de buik” gevoel. Men is opgewekt en heeft veel energie. Ook wordt de concentratie makkelijk verloren en leidt men aan slapeloosheid waarbij de geliefde alle aandacht opeist. Verlegenheid wanneer men in de buurt is van de geliefde is een normale reactie, net als het verlangen om steeds bij degene te willen zijn. Voor buitenstaanders lijkt het soms of de verliefde persoon een persoonlijkheidsverandering doormaakt. De effecten zijn te verklaren aan de hand van een aantal hormonale reacties die verslavend werken. Stoffen die bij verliefdheid in de hersens worden aangemaakt zijn onder andere norepinephrine, adrenaline, fenylethylamine, dopamine en endorfine. Deze heerlijke cocktail blijft tot wel drie jaar werken al zal de intensiteit langzaam afnemen.

Waarom verliefd?

De stoffen in de hersenen verklaren het gevoel van verliefdheid zeer goed. Problematischer is de vraag waarom mensen verliefd worden. Hier hebben wetenschappelijke disciplines nog steeds geen sluitend antwoord op gevonden. Er bestaan geen sluitende bewijzen dat verliefdheid een evolutionaire functie heeft. Een gangbare opvatting in de psychologie stelt dan ook dat verliefdheid een uitvinding is uit de late middeleeuwen en door de tijd is gecultiveerd. Verliefdheid zou het vinden van een seksuele partner kunnen vereenvoudigen, maar de grote kans op onbeantwoorde liefde maakt dit tot een weinig effectieve strategie. Volgens sommige therapeuten is verliefdheid zelfs een slecht begin voor een relatie. In ieder geval is het wegvallen van het liefdesgevoel een belangrijke test of andere gevoelens de relatie verder kunnen verstevigen.

Liefdesverdriet

Omdat de chemische stoffen die loskomen bij verliefdheid krachtig en verslavend zijn, kan onbeantwoorde liefde of het plots uitgaan van een relatie hard aankomen. Liefdesverdriet is daarom een onaangename ervaring die men als eens ziekte moet uitzitten. Je kickt letterlijk af! Maar er is hoop: liefdesverdriet is traditioneel een grote inspiratiebron voor creativiteit. Zo gaan een aantal van de beroemdste romans aller tijden, als Madame Bovary en Het lijden van de jonge Werther, over mislukte liefdes.